Cavalier kingcharlesinspanieli

"Koirien kuninkaallinen"

Cavalier kingcharlesinspanieli (tuttavallisesti cavalier) polveutuu eurooppalaisista kääpiöspanieleista, joista kerrottiin jo 1400-luvulla. Englannissa näitä pikku spanieleita ruvettiin systemaattisesti jalostamaan 1600-luvulla tuloksena cavalier kingcharlesinspanieli ja king charlesinspanieli, joka on hieman pienempi, pyöreäpäinen, lyttykuonoinen koira.

Kerrotaan mm. että Maria Stuart 1500-luvun puolessa välissä olisi suosinut cavalieria ja tietysti kuninkaat Kaarle I ja Kaarle II harrastivat niitä. Kuningas Kaarle II:n (Charles II, 1660-85) mukaan rotu onkin saanut nimensä.

Suomeen rotu tuli 1950-luvulla ja nykyään se on erittäin suosittu seurakoirana. Cavalier on erittäin reipas ja iloinen. Se on iso koira pienessä pakkauksessa.

Cavalier kingcharlesinspanieli rotuna

Suomessa cavaliereja rekisteröitiin v. 1991 1104 kpl, 1995 790 kpl ja 1997 615 kpl. Cavalier on vilkas, ystävällinen ja erittäin seurallinen pieni koira. Se on hyvin liikkuvainen ja sopii mainiosti esim. lenkkeilykaveriksi. Cavalierit ovat menestyneet hyvin myös agility-radoilla, ja TOKO (tottelevaisuuskoulutus) sopii niille erittäin hyvin. Näppärän kokonsa vuoksi sitä on helppo kuljettaa mukana, se on sopeutuvainen ja tottuu nopeasti uusiin tilanteisiin.

Aikuinen koira painaa 5-8 kg rotumääritelmän mukaan, mutta käytännössä hieman enemmän ja se on n. 30 cm korkea. Pää on erittäin vaikuttava suurine lempeine silmineen. Korvat ovat pitkulaiset, runsaskarvaiset. Koiran runko on lyhyehkö ja kylkiluut kaarevat. Cavalier on normaali terverakenteinen, hyvinliikkuva koira. Turkki on silkinpehmeä ja korvissa, raajoissa, rungon alla ja hännässä on runsaat hapsut. Turkki on laadultaan helppohoitoinen eikä sitä trimmata. Se kaipaa kampaamista pari kertaa viikossa. Värejä tai väriyhdistelmiä on neljä: blenheim, joka on punavalkoinen, tricolour, joka on musta-valkoinen punaisin merkein, ruby on kokonaan punainen ja black & tan musta punaisin merkein. [rotumääritelmä]

Kenelle cavalier sopii

Cavalier sopii niille, jotka haluavat pienikokoisen, kaikille yhtä ystävällisen, reippaan ja erittäin seurallisen koiran. Jos käy päivätyössä, voi varautua siihen, että saa viettää vapaa-aikansa tiiviisti sen kanssa ja silloin toinen cavalier seuraksi on hyvä ratkaisu. Cavalier sopii myös lapsiperheisiin, kunhan aikuiset valvovat, että koira saa nukkua ja olla rauhassa aina kun se itse haluaa.

Cavalier ei sovi pihakoiraksi, ei vahtikoiraksi eikä suojelukoiraksi. Se kaipaa seuraa ja ystävällistä huolenpitoa. Se on erittäin lempeäluonteinen eikä kestä kovia otteita.

Cavalier on lemmikki kirsusta hännänpäähän!